Aké trvalky vysadiť pod ovocné stromy?

Máte v záhrade vysadené ovocné stromy a chceli by ste ich trošku ozvláštniť? Nasaďte pod ne trvalky. Poradíme vám, ktoré sú vhodné, vysvetlíme zásady sadenia a pravdilá, kedy to radšej nerobiť. 

hosta pod stromom

Ako sadiť?

Predtým, ako sa do sadenia pustíte, zvážte vek stromu. Mladé stromčeky nemajú korene tak hlboko, preto si môžu navzájom s inými rastlinami brať živiny a vlahu. Staršie stromy sú už hlboko zakorené, a preto trvalky okolo nich nebudú vzájomným deficitom. 

Ideálnym obdobím je koniec leta a začiatok jesene. Stromy z pôdy odčerpávajú menej vlahy a trvalky tak majú pred zimou dostatok času na poriadne zakorenenie. Je dôležité myslieť na to, že pri kmeni stromu býva vždy najsuchšie. Prispôsobte tomu druhy. 

Vhodné trvalky 

Aby sme mohli vybrať vhodné rastliny, musíme poznať ich potreby a dobre zvážiť stanovište. V prípade sadenia pod ovocné stromy máme jasno: prevažne tieň. Voľte teda také trvalky, ktorým nebude chýbať slniečko, prípadne také, ktoré sú vyslovene tieňomilné. Ak chcete sadiť ďalej od koreňov, pokojne zvoľte aj trvalky do polotieňa. 

Na tieto účely budú vynikajúce napríklad pôdopokryvné trvalky, ktoré okolie stromov nielen ozdobia, ale ich veľmi užitočnou funkciou je aj ochrana pôdypred stratou vlahy a eróziou. Prospešné sú aj pri boji s burinou, zabraňujú jej rastu, a v sú nenáročné na údržbu. Pozor ale na ich vlastnosťrozťahovať sa“. Je dobré ich rast korigovať rezom alebo ohraničením. 

Tu je pár príkladov pôdopokryvných a kvitnúcich trvaliek, ktoré vydržia aj ťažšie podmienky okolo stromov:

ostrica       Ostrica

 dúška materina      Dúška materina

hosta      Hosta

pachysandra-vrcholová      Pachysandra vrcholová

astilba      Astilba

veternica    Veternica

 alchemilka mäkká_1    Alchemilka mäkká

bergenia srdcovolistá    Bergénia srdcovolistá

rozchodník     Rozchodník