15 vďačných trvaliek na balkón

Trvalky sú univerzálne, dlhoveké a rozmanité. Preto ich viete umiestniť do záhrady, ale dobrej kondícii sa vedia tešiť aj na balkóne alebo terase v kvetináčoch. Obľúbenou ballkónovou“ kategóriou sú napríklad bylinky. Inšpirujte sa aj vy a vytvorte si na balkóne svoje obľubéné miesto na oddych. Funkčné, a zároveň estetické. 

Bylinky výborné na každodenné použitie

Ak ešte nepatríte k milovníkom byliniek, pokračujte v čítaní. Predstavíme vám tie najobľúbenejšie so všetkými svojimi pozitívnymi účinkami. Niekedy stačí privoňať a rastlinka si získa vaše srdce. Navyše byinky sú nenáročné na pestovanie, takže staorstlivosť o ne zvládne aj úplný začiatočník.

V našom e-shope nájdete široký výber vypestovaných priesad, ktoré stačí zasadiť. Ak si vyberiete cestu sadenia semienok, nie vždy sa to podarí. Preto, hlavne pre začiatočníkov, odporúčame jednoduchšiu cestu – nákup priesad.

Rozdelili sme ich do troch pomyselných kategórii, ktoré sa však môžu prelínať. Väčšina byliniek je totiž voňavá, chutná a liečivá zároveň. Tak poďme pekne poporiadku. 

bylinky v kvetináči

Voňavé

Levanduľa lekárska

levanduľa lekárska

Existuje asi 50 druhov levandule, no najznámejšia je levanduľa lekárska. Patrí k obľúbeným bylinkám po celom svete. Vďaka charakteristickej a príjemnej vôni  sa používa aj pre potreby aromaterapie. 

Jej kvety sú fialové, nádherne jemné a majú malý, lahodný zápach. Levanduľa sa najviac poteší čistému prostrediu, dostatku slnečného svetla a dobre priepustnej pôde.

Táto bylinka sa tradične využíva v rôznych formách. Z kvetov sa získava éterický olej, ktorý sa používa v aromaterapii na zmiernenie stresu, úzkosti a nespavosti. Taktiež je možné pripraviť z kvetov levandule bylinný čaj, ktorý má upokojujúce účinky a pomáha pri problémoch so spánkom.

Okrem toho má aj antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Jej olej sa používa na liečbu menších popálenín, odrenín a vyrážok. Levanduľový olej sa tiež pridáva do prípravkov na starostlivosť o pleť a vlasy, pretože má hydratačné účinky a pomáha udržiavať pokožku zdravú.

Levanduľa je tiež obľúbená v kuchyni. Jej kvety sa používajú na dochutenie dezertov, pečiva a rôznych nápojov. Vyskúšajte si napríklad pripraviť levanduľovú zmrzlinu či levanduľový sirup. 

Je však dôležité mať na pamäti, že levanduľa lekárska by sa mala používať s opatrnosťou a v primeraných dávkach. Pred použitím je vždy najlepšie poradiť sa s odborníkom, najmä ak máte zdravotné problémy alebo užívate iné lieky.

Levanduľa lekárska je skutočne úžasná bylinka, ktorá kombinuje krásu a liečivé účinky. Očarí vás aj svojou nenáročnosťou. 

Medovka lekárska

medovka lekárska

Ide onenáročú nízku trvalku s príjemnou arómou a bielymi letnými kvietkami. Melissa officinalis je ďalšia úžasná bylinka s mnohými liečivými vlastnosťami. Táto bylina má príjemnú citrónovú arómu a je obľúbená pre svoje upokojujúce a relaxačné účinky. Je často používaná na zmiernenie stresu, úzkosti a nespavosti. Môže sa pripraviť čaj z jej listov, ktorý má upokojujúce účinky a pomáha zlepšovať kvalitu spánku. Medovka tiež podporuje dobrú náladu a pomáha zmierniť napätie.

Okrem toho má aj antivírusové a protizápalové vlastnosti. Táto bylina sa používa na liečbu prechladnutia a chrípky, pretože jej prírodné zložky môžu pomôcť posilniť imunitný systém a bojovať proti vírusom a baktériám. Podporuje tiež trávenie a môže pomôcť zmierniť tráviace problémy, ako sú plynatosť a nevoľnosť.

Medovku viete používať aj v kuchyni. Jej svieža citrusová aróma dodáva jedlám osviežujúci a lahodný charakter. Vynikne napríklad v ovocných šalátoch, omáčkach, dezertoch a bylinkových nápojoch. Taktiež sa používa ako prírodná dochucovacia prísada pre rôzne pokrmy.

Rozmarín lekársky

rozmarín lekársky

Rozmarín je stálezelený ker so stonkami pokrytými jemnými, ihličkovitými listami. Jeho kvety sú modro-fialové a pravidelne sa objavujú na koncoch stoniek. Okrem toho, rozmarín má silnú a príjemnú vôňu, ktorá ho robí obľúbenou ingredienciou pri varení a v prírodných produktoch.

Táto bylinka sa využíva v mnohých oblastiach. Rozmarín obsahuje silné antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a podporujú zdravie buniek. Jeho liečivé zložky majú protizápalové vlastnosti a môžu pomôcť zmierniť bolesti svalov a kĺbov.

Rozmarín je tiež známy svojimi stimulačnými účinkami na pamäť a koncentráciu. Jeho vôňa a éterický olej sa často využívajú v aromaterapii na zlepšenie kognitívnych funkcií a podporu jasného myslenia. Rozmarínový olej sa tiež používa na masáže, aby sa zmiernili napätie a stres.

V kuchyni je rozmarín naozaj obľúbený. Jeho aromatická chuť a vôňa pridávajú jedlám charakter. Rozmarín sa často používa pri príprave mäsa, rýb, zeleniny, pečiva a omáčok. Môže sa použiť čerstvý alebo sušený a jeho listy sa môžu tiež použiť na prípravu bylinkového čaju.

 

Chutné 

Ligurček lekársky

ligurček lekársky

Je vysoká aromatická trvalka so žltými kvetmi. Využíva sa najmä ako dochucovadlo, preto ju ľudia ľudovo zvyknú nazývať aj magi, vegeta rastlina alebo polievkové korenie. Výborne dochutí šaláty, omáčky či polievky. Po vysušení sa pridáva aj do rôznych čajových zmesí. 

Ligurček je univerzálny, pokiaľ ide o stanovište. Nevadí mu slnko, tieň ani vlhko. Odporúčame však sadenie do polotiena. 

Môžete ho využívať ako čerstvú bylinku, vysušiť ho alebo zamaraziť. Toto korenie je výrazne aromatické, preto ho na dochutenie stačí naozaj málo. V kuchyni je veľmi obľúbené, pridáva sa aj do rôznych marinád, pomazánok, nakladanej zeleniny, k strukovinám... Ligurček sa dobre kombinuje s ostatnými polievkovými koreninami, majoránkou, cibuľou a cesnakom. 

Nie je len chutný, ale aj liečivý. Medzi najznámejšie účinky môžeme zaradiť tieto: dvodňuje, dehydratuje, odhlieňuje dýchacie cesty, posilňuje organizmus, nervovú sústavu, pohybovú sústavu, podporuje činnosť srdca, je účinný pri chorobnom potení.

Jeho výhodou je aj nenáročnosť na pestovanie. Ligurček vie veľmi dobre prezimovať, nadzemmá časť síce odumrie, no rastlina prežije pomocou koreňov. 

Tymián

tymián

Thymus vulgaris je botanický názov pre tymián, ktorý je aromatickou bylinou a populárnym kulinárskym aj liečivým rastlinným druhom. Je to malý, stálezelený krík, ktorý sa vyskytuje v Stredozemí, ale je pestovaný a používaný na celom svete.

Táto bylinka sa v kuchyni často používa ako korenina na dochutenie rôznych jedál. Má silnú vôňu a chuť, ktorá je bylinková a ľahko pikantná. Jeho lístky sú bohaté na éterické oleje, ktoré prispievajú k jeho charakteristickej vôni a chuti.

Okrem kulinárskeho použitia má tymián aj mnoho liečivých vlastností. Obsahuje zlúčeniny s antioxidačnými, protizápalovými, antimikrobiálnymi a expektoračnými účinkami. Tymián obsahuje éterické oleje, ktoré môžu pomôcť uvoľniť dýchacie cesty, uľahčiť kašeľ a zmierňovať príznaky astmy, bronchitídy a nachladnutia. Tradične sa používa na podporu trávenia a zmiernenie tráviacich ťažkostí, ako je nadúvanie, plynatosť a nevoľnosť. Obsah flavonoidov a iných zlúčenín v tymiáne poskytuje ochranu a pomáha bojovať proti voľným radikálom, ktoré môžu spôsobovať poškodenie buniek. Má silné antimikrobiálne účinky a môže byť účinný pri liečbe niektorých bakteriálnych a plesňových infekcií.

Tymián sa tiež používa v prípravkoch na ústnu hygienu a vonné oleje s jeho vôňou sa často používajú v aromaterapii na podporu relaxácie a zmierňovanie stresu. 

Liečivé 

Šalvia lekárska

šalvia lekárska

Šalvia lekárska, často známa aj ako "liečivá šalvia", je považovaná za jednu z najznámejších a najpoužívanejších druhov šalvie z medicínskeho hľadiska.

Ide o viacročnú bylinku so vzpriamenými stonkami a šedozelenými listami, ktoré sú pokryté jemnými chĺpkami. Listy majú charakteristickú silnú arómu. Rastlina môže dosiahnuť výšku približne 60 cm až 90 cm.

Šalvia lekárska je známa pre svoje liečivé vlastnosti a je široko využívaná v tradičnej medicíne. Jej listy obsahujú éterické oleje, taníny a iné zložky, ktoré poskytujú rôzne prospešné účinky. Sušené listy sa používajú na prípravu bylinného čaju, ktorý sa tradične používa na upokojenie, zmiernenie tráviacich problémov a podporu zdravia ústnej dutiny. Účinné látky v šalvii lekárskej možno extrahovať do oleja, ktorý sa používa na lokálne ošetrenie kože pri problémoch s akné, kožnými infekciami a podráždením. Para z vriacej vody s pridaním šalvie lekárskej sa môže inhalovať na uvoľnenie dýchacích ciest pri prechladnutí alebo kašli.

Šalvia lekárska je tiež populárna v kuchyni a používa sa ako aromatická bylinka na dochutenie jedál, najmä mäsových jedál a omáčok.

Dúška materina

dúška materina

Dúška materina je trvácna bylina s nízkym rastom, ktorá je populárna pre svoje aromatické listy a kvety. Často sa pestuje pre použitie v kuchyni, kde slúži ako korenie.

Thymus serpyllum je atraktívnou rastlinou, ktorá pridáva farbu do záhrady. V lete sa totiž objavia drobné kvety ružovej farby. Kvety sú veľmi príjemne voňavé a prilákajú množstvo opeľovačov. Je vhodná na pestovanie na svahoch, v kamenných záhradách alebo ako okrajová rastlina.

Dúška materina je bylina, ktorá je známa aj pod názvom "šalviová dúška" alebo "španielska dúška". Je to viacročná rastlina, ktorá sa vyznačuje jemnými, plazivými stonkami a malými, šedozelenými listami.

Je známa svojimi liečivými vlastnosťami a je využívaná v tradičnej medicíne a aj v kulinárstve. Listy a kvety sa používajú na prípravu bylinného čaju, ktorý sa tradične používa na zmiernenie tráviacich problémov, upokojenie a podporu tráviaceho traktu. Éterický olej z dúšky materinej sa môže používať v aromaterapii na podporu relaxácie a zmiernenie stresu. Má povzbudzujúci, osviežujúci a upokojujúci účinok. Dúška materina má silnú arómu a chuť a listy a kvety sa môžu pridávať do jedál, polievok, omáčok a šalátov na obohatenie chuti.

 
 

Mäta pieporná

mäta pieporná

Mäta pieporná (Mentha x piperita) je hybridný druh mäty, ktorý vznikol krížením mäty vodnej (Mentha aquatica) a mäty zelenej (Mentha spicata). Je to viacročná bylinka so silnou vôňou a chuťou.

Má vzpriamené stonky, ktoré môžu dosiahnuť výšku až 90 cm. Listy sú tmavozelené a májú zubaté okraje. Mäta má drobné biele kvety, ktoré sa zhromažďujú v hustých klasoch na vrchole stonky.

Mäta pieporná je populárna pre svoju silnú arómu a chuť. Je široko využívaná v kuchyni a aj v tradičnej medicíne. Často používa ako korenina v kuchyni na dochutenie jedál, nápojov a dezertov. Je obľúbená prísada do čajov, limonád, koktailov a ovocných šalátov. Má osviežujúcu chuť a dodáva pokrmom príjemnú arómu. Sušené listy mäty piepornej sa používajú na prípravu bylinného čaju. Má upokojujúce účinky na tráviaci systém a môže pomôcť zmierniť nadúvanie, tráviace ťažkosti a nevoľnosť. Éterický olej z mäty piepornej sa používa na miestne ošetrenie bolesti hlavy, svrbenia kože a ochladenie. Môže tiež pomôcť pri prechladnutí a upchatí nosa.

 

Trvalky, ktoré ozdobia balkón

Ako sme spomínali vyššie, trvalky sú pomerne odolné rastliny, ktoré si nevyžadujú až takú dávku starostlivosť. Preto výber tých, ktoré vydržia aj v kvetináči na balkóne je naozaj široký. Tu je pár nápadov: 

Kvitnúce druhy 

Iné trvalky

 Astry 
Obľúbené heuchery
 
Kocúrniky
 
Floxy
 
Orlíčky
 
Perovce
 
Krásnoočká

 

flox

A ako sa o trvalky v kvetináčoch starať? Celý návod od výsadby až po starostlivosť nájdete v jednom z našich predošlých článkov s názvom Ako na trvalky v kvetináčoch?