Obľúbené trvalky na záhradu

Ak chcete, aby vaša záhrada kvitla od jari do jesene, siahnite po trvalkách. Vybrať si môžete z množstva farieb, tvarov či druhov, ktorým stačí zabezpečiť vhodné stanovište a budú vás tešiť celé roky. Pozrime sa spolu na tie najobľúbenejšie, ktoré si nevyžadujú prílišnú starostlivosť. 

motýľ na kvete

O trvalkách sme už napísali viacero článkov, ktoré vám môžu pomôcť pri ich kombinácii, pri výbere takých, ktoré sa hodia do kvetináča alebo pri ich umiestňovaní. V tomto článku vám poradíme, ktoré trvalky budú ideálne takmer pre každú záhradu a pre záhradkárov s akýmkoľvek stupňom skúseností. Nami vybrané druhy si určite zamilujete. A pridáme aj tipy na krásne kombinácie do záhonov. Poďme na to. 

 

Ostrevka (Sesleria autumnalis)

Ostrevka je vytrvalá tráva, ktorá rastie v trsoch a dosahuje výšky približne 20 až 30 centimetrov. 

Ostrevka je známa tým, že kvitne neskoro v lete až začiatkom jesene, čo je výnimočné, pretože väčšina rastlín kvitne na jar alebo v lete. Jej kvety majú striebristo-bielu farbu a tvoria jemné klasy, ktoré sa vynímajú v záhrade. Takto môžete záhradu oživiť práve v čase, keď väčšina kvetov už odkvitla.

Ostrevka je celkovo nenáročná rastlina, ktorá si dobre vystačí s chudobnejším pôdnym substrátom. Uprednostňuje slnečné stanoviská, ale je tolerantná aj voči polotieňu. Jej odolnosť voči suchu a mrazu je tiež výhodou pre záhradkárov, ktorí si neželajú tráviť veľa času starostlivosťou o rastliny.

Odporúčame ju vysadiť do skupinky, aby vytvorila pekný efekt. Môže sa tiež použiť ako okrasná rastlina na skalnatých záhonoch alebo okrajoch. Pomerne nenápadná počas väčšej časti roka, táto rastlina vynikne svojou jeseňou kvitnúcou krásou, čo ju robí zaujímavým doplnkom do záhrady pre každého záhradkára, aj pre tých menej skúsených.

ostrevka (Sesleria autumnalis)

Odporúčaná kombinácia

čistec Čistec (Stachys monieri) ´HUMMELO´

salvia-hajna Šalvia hájna (Salvia Caradonna)

alchemilka mäkká_1 Alchemilka mäkká (Alchemila mollis)

      

Kavyľ perovitý (Stipa tenuissima) 'PONYTAILS'

Kavyľ je suchomilná tráva pôvodom z Amerika. Kultivar ´PONY TAILS´ dostal tento názov, pretože pripomína cvhost poníka. Ide o nižšiu okrasnú trávu, ktorej nadýchané stonky s kvetmi poletujú aj v malom vánku.

Kavyľ je veľmi obľúbený aj v našom e-shope, pretože je pekný počas celého roka. Trsy dosahujú 45-60 cm, sú kompaktné a začiatkom leta vytvárajú jemné perovité trsy, ktoré postupne od zelenej zretím dosiahnu až šedo-striebornú farbu a jemne šuštia už pri malom záchveve vetra. 

Má rád priepustnú pôdu a stanovište na slnku či v polotieni. Používa sa aj ako solitér, no pekne ho viete skombinovať aj do kompozície s inými trávami či rastlinami. Myslite nato, že trs sa nestrihá na jeseň, necháme ho prezimovať bez strihu. Strihá sa až na jar, keď odídu prvé mrazy na výšku 5 - 10 cm. V našich podmienka je kavyľ mrazuvzdorný.

kavyľ perovitý

Odporúčaná kombinácia

železník argentínsky Železník argentínsky (Verbena bonariensis)
Gaura lindheimerova  Gaura lindheimerova 
Echinacea paradoxa Echinacea paradoxa

 

Agastache

Hoci túto trvalku nemáme na našom webe, je dostupná a vieme vám ju ponúknuť. Agastache je výrazné svojou vôňou, ale získa si vás aj množstvom druhov a kulitvarov. 

Táto trvalka miluje slnko, suchšiu a priepustnú pôdu. V takýchto podmienkach sa jej bude veľmi dariť a vynikne aj jej vôňa. Ak budete venovať jej výsadbe dostatočnú pozornosť a zasadíte ju tak, aby jej bolo dobre, je veľká pravdepodobnosť, že sa rozšíri. Vďaka tomu vás bude tešiť dlhodobo. 

Zajímavosťou je, že nie je náchylná na choroby a škodcov, no počas daždivejších dní môžu listy bojovať s plesňami. 

Dobrou správou je, že sa dá pestovať aj na balkóne v kvetináči. Vynikne však najmä v záhradných záhonoch v kombináciách s inými rastlinami, kde bude lákať opeľovačov. 

V zime poslúžia ako dekorácia aj suché kvety, ktoré nemusíte hneď odstraňovať. 

včela na agastache

Odporúčaná kombinácia

Echinacea bledá (Echinacea pallida) Echinacea bledá (Echinacea pallida)
echinops_1 Echinops (nemáme na webe, ale je skladom)

 

Ďalšie obľúbené druhy trvaliek

Ešte vám prinášame pár bonusových tipov ma skutočne obľúbené trvalky z našej ponuky. Vybrať si môžete naozaj podľa svojej predstavy, pretože je určite z čoho. 

Hadovník ružový (Persicaria afinis) Hadovník ružový (Persicaria affinis)

Monarda podvojná Monarda podvojná

Margaréta šarlátová (Tanacetum coccineum) Margaréta šarlátová (Tanacetum coccineum)

Echinacea Echinacea

Rudbeckia Rudbeckia