Ako na trvalky v kvetináčoch?

Nie každý z nás má možnosť zasadiť trvalky priamo do záhrady. Ako si poradiť, ak máte len balkón či terasu? Nechajte sa inšpirovať krásnymi trvalkami vhodnými do kvetináčov či iných nádob. Stačí dôsledná starostlivosť a krásne kvety vás potešia počas celej sezóny. 

skalničky

Ktoré druhy sú vhodné do kvetináča?

Trvalky sú pomerne odolné rastliny, ktoré si nevyžadujú až takú dávku starostlivosť. Preto výber tých, ktoré vydržia aj v kvetináči je naozaj široký. Tu je pár nápadov: 

Kvitnúce druhy 

Iné trvalky

Astry 
Obľúbené heuchery
Kocúrniky
Floxy
Orlíčky
Perovce
Rebríčky
Imperáta cylindrická
Krásnoočká
Mäta prieporná
Šalvia Tymián

Na čo dávať pozor pri výsadbe

Na výsadbu sú ideálne kvetináče, ktoré ponúknu rastlinke dostatok priestoru na zakorenenie a majú otvor na odtok prebytočnej vody. Aby sme zabránili hromadeniu vody pri koreňoch, na spodok kvetináča nasypeme keramzit tak, aby zakryl plochu kvetináča.

Takýmto kvetom najviac vyhovuje substrát na balkónové rastliny či bežný záhradnický substrát. Všetky druhy byliniek či korenín však odporúčame sadiť do substrátu určeného priamo pre ne. 

sadenie byliniek

Pokiaľ do kvetináča sadíte skalničky, nezabudnime navrch substrátu položiť štrk či ozdobné kamienky. Urobí to pekný efekt a substrát uchránime pred prehriatím, ktoré skalničky neobľubujú. Pri tomto type trvaliek vždy dbáme na to, aby bol substrát chudobnejší na živiny s drobnou kamennou suťou. Bežné substráty obsahujú zásobné živiny, ktoré sklaničkám nerobia dobre. 

Ideálnym obdobím na výsadbu trvaliek do črepníkov je vtedy, keď sa už nemusíme báť mrazov. Teda koniec apríla či polovica mája. Môžeme ich však sadiť kedykoľvek, keď sa nám v ponuke niečo zapáči. :)

Hoci to hovoríme často, netreba podceniť ani stanovisko jednotlivých trvaliek. Od toho závisí, ako dlho budú v dobrej kondícii a budú vás tešiť. Ihneď po vysadení ich na niekoľko dní nechajte v polotieni. 

Starostlivosť o kvety v kvetináčoch

Pravidelná zálievka, hnojenie, obtrhávanie suchých častí. To je trojica zázračných pravidiel, ktoré pri staroslitovsti naozaj fungujú. Všetko však s mierou. 

starostlivosť o balkónové kvety

Zálievka

Záleží na období roka, intenzite slnka a potrebách rastliny. Neexistuje univerzálna rada pre každý druh, no nezabúdajte, že menej je v tomto prípade viac. Ak rastlinu zabudnete poliať, zvyčajne sa ju podarí zachrániť. Naopak, preliatím riskujete, že jej poškodíte korene, ktoré začnú kvôli tejto chybe zahnívať. Rovnako niektorým druhom netreba namočiť listy, pretože sú náchylnejšie na choroby. 

Hnojenie

Pôda by mala byť dostatočne výživná či odolná voči rôznym druhom škodcov. Na to slúžia hnojivá, mnohé na ekologickej báze. Doprajte rastlinám z času na čas potrebnú výživu a ony sa vám poďakujú bujným rastom či nádhernými kvetmi.

Aj tu platí veľmi individuálne dávkovanie hnojiva podľa druhu kvetu a podľa obdobia, v ktorom sa práve rastlina nachádza. Každé hnojivo obsahuje návod na použitie, ktorý vás usmerní. 

Obtrhávanie suchých častí

Keď odkvitne kvet, táto suchá časť berie živiny celej rastline. Preto je nesmierne dôležité, zbavovať sa všetkých suchých či chorých častí. Zdá sa vám, že ste to s obtrhaním prehnali? Počkajte pár dní a rastlinka vás milo prekvapí.