5 krásnych trvaliek do skalky

Skalnaté záhony a skalky sú čoraz obľúbenejším prvkom záhradnej architektúry. Vytvárajú pestré farebné kombinácie a poskytujú príjemný kontrast k trávnatým plochám. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najobľúbenejších trvaliek do skalky a dozvieme sa viac o ich pestovaní a starostlivosti.

Trvalky do skalky sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú mať v záhrade trvalé a nenáročné rastliny. Okrem toho, sú vynikajúcou voľbou pre ľudí, ktorým záleží na ochrane životného prostredia. Namiesto jednorazových letných kvetinových záhonov môžu pestovať rastliny, ktoré sa každý rok opakovane obnovujú a tým prispievajú k udržateľnému rozvoju záhrady. 

Ktoré trvalky sú vhodné do skalky?

Skalničky

Najväčšou a najobľúbenejšou kategóriou trvaliek vhodných do skalky sú skalničky. Sú nízke a vytvárajú hustý koberec kvetov, ktorý prekryje skalné terény. Ich výhodami sú:

  • krása a pestrosť 
  • nenáročná starostlivosť
  • pestovanie aj na miestach, kde sa iným rastlinám nedarí
  • vydržia dlho, lebo ide o trvalky

 

Materina dúška

Táto rastlina je známa pre svoje modré kvety, ktoré kvitnú v lete a jeseni a prilákajú mnoho užitočných opeľovačov. 

Materina dúška sa často používa ako liečivá rastlina. Obsahuje silné éterické oleje, ktoré sa používajú na zmiernenie stresu, bolesti hlavy, úzkosti a iných problémov súvisiacich so spaním. Je tiež známa pre svoje antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Okrem toho svojou výraznou vôňou odpudzuje hmyz. 

Najlepšie sa jej darí na slnečnom mieste a dobre sa vysporiadava s rôznymi typmi pôd. Rastie rýchlo a tvorí husté koberce zelených listov, ktoré môžu byť použité ako krycie rastliny alebo ako okrasné prvky v záhradách a skalkách. Skvelo sa hodí do zmesi s ďalšími trvalkami, ako sú napríklad skalničky alebo rozchodníky, ktoré tvoria krásne kombinácie farieb a textúr. 

materina dúška

  

Machovička

Ide o ruh rastliny z čeľade kosodreviny (Caryophyllaceae), ktorá je často vysádzaná v skalkách alebo ako krycia rastlina v záhradách kvôli svojmu kobercovému efektu a nenáročnej starostlivosti.

Machovička (Sagina subulata) je nízkorastúca trváca rastlina s jemnými, ihličkovitými listami, ktoré sú lesklé a svetlozelené. Listy sú usporiadané v pravidelných kruhoch a tvoria hustý koberec. V lete kvitne drobnými, bielymi kvetmi, ktoré sú umiestnené na tenkých stopkách.

Táto rastlina preferuje slnečné alebo polotienené miesta a darí sa jej v dobre priepustnej pôde s dobrým odtokom. Sagina subulata je odolná voči chladu a mrazu, a preto je ideálna pre záhrady s miernym alebo chladným podnebím. Táto rastlina je nenáročná na starostlivosť a stačí ju pravidelne zavlažovať a odstraňovať suché alebo odumreté listy.

V záhrade môže Sagina subulata slúžiť ako krycia rastlina, ktorá zakryje holé miesta medzi kameňmi, alebo ako trvalka, ktorá tvorí krásne koberce na skalách a okolo rôznych rastlín. Táto rastlina sa tiež často používa v aranžmánoch a vytvára krásne závesy alebo výplne do nádob a kvetinových záhonov.

Machovnička šidlovitá

 

Tarička

Tarička (Aubrieta) je nízka trvalka s kvetmi v rôznych odtieňoch modrej, fialovej, ružovej a bielej farby. Pochádza z Európy a zvyčajne sa pestuje v skalkách, okolo kamenných múrov a na svahoch. Tarička má mnoho výhod a je obľúbená medzi záhradkármi.

Kvitne v jarných mesiacoch a prináša do záhrady rôznorodú farbu. Je odolná voči mrazu a teplu, zvláda sucho aj záplavy a je odolná voči chorobám a škodcom. Je to nenáročná rastlina, ktorá potrebuje len minimálne množstvo starostlivosti.

Tarička sa ľahko rozmnožuje zo semien alebo delením koreňov. Preto môžete z jednej rastliny získať viacero nových. Priťahuje mnoho druhov hmyzu, najmä včiel a motýľov. Týmto spôsobom pomáha udržiavať biodiverzitu a podporuje ekosystém v záhrade.

Tarička je skvelá voľba pre záhradníkov, ktorí hľadajú nenáročnú rastlinu, ktorá prinesie do záhrady krásu a farbu. Je to odolná rastlina, ktorá sa dobre vysporiada s rôznymi podmienkami prostredia a je schopná tvoriť veľké množstvo kvetov. Tarička sa tiež dobre kombinuje s ďalšími rastlinami v skalkách a vytvára krásne farebné kombinácie. 

Tarička 

Klinček bulharský

Nízka skalková odroda s tenkými stonkami, na ktorých začiatkom leta kvitnú ružové kvety, ktoré kvitnú pomerne dlho. 

Rastlina má úzke listy a vytvára koberce s výškou 5 až 15 cm a šírkou 20 až 30 cm. Kvety sú malé a ružové, zvyčajne sa objavujú v máji a júni a sú silne voňavé.

Klinček preferuje slnečné a dobre odvodnené polohy a je odolný voči suchu. Je vhodný na výsadbu do záhonov a skál, ale tiež môže byť pestovaná v nádobách a kvetinových záhradách. Je to rýchlo rastúca a nenáročná rastlina, ktorá môže byť ľahko rozmnožovaná zo semien alebo delením trsu.

Po hlavnom kvitnutí, v polovici júna je možné rastlinu zastrihnúť nad zemou, aby sa zahustila.

Klinčeky preferujú priepustnú zem a nevyžadujú hnojenie ani prehnané zalievanie. Vyschnutie im však nerobí dobre.

Klinček bulharský

Poludňovka 

Nádherne kvitnúca skalnička, ktorá tvorí husté zelené koberce s množstvom kvetov podobných sedmokráske.

Listy sú svetlozelené a slúžia na uchovanie vlhkosti. Rastlina kvitne od leta do jesene žlťými kvetmi, ktoré sa otvárajú iba počas slnečného počasia. Ide o vytrvalú rastlinu, ktorá preferuje slnečné a suché podmienky a dobre drenážované pôdy. 

Ide o pomalšie rastúcu, suchomilnú stálozelenú skalničku, takže zálievka je vhodná iba pokiaľ sa v záhrade nezakorení. Vyžaduje dobre priepustnú zem, najlepšie zmes piesku, štrku a zeminy alebo substrátu. 

Poludňovka Delosperma congestum