Najobľúbenejšie slovenské trvalky

Trvalky sú vo všeobecnosti veľmi obľúbené kvôli svojej trvácnosti. Pri dobrej starostlivosti potešia celé roky. Vybrali sme pre vás tie, ktoré máte u nás najradšej. Poďme sa teda pozrieť na obľúbené slovenské trvalky a niečo si o nich povedať. 

Čo sú vlastne tie trvalky? 

Ide o nedrevnaté viacročné rastliny, ktoré na jar patria k prvým kvitnúcim kvetom v záhrade. V našej ponuke nájdete obľúbené slovenské trvalky aj trvalky dovezené zo zharaničia. Vyberte si z rozmanitých veľkostí a farieb, z ktorých možno vyskladať rôzne druhy záhonov. Orientujte sa podľa obdobia kvitnutia, výšky rastlín, podmienok, ktoré potrebujú na bezproblémový rast a kvitnutie, alebo podľa spôsobu využitia trvaliek. Naše trvalky sú dodávané v hranatých kvetináčoch s rozmermi 9x9, alebo guľatých Ø 13x13 cm a sú označené názvami, aby ste nemali problém rozoznať ich pri výsadbe.

Top 10 obľúbencov

1. lupínia mnoholistá MY CASTLE

Lupínia mnoholistá 'MY CASTLE'

Obľúbená trvalka slovenských záhrad s atraktívnymi listami a stvolmi pestrofarebných kvetov. Kvitne jún – august a obľubuje slnko, prípadne polotieň. Je mrazuvzdorná do - 34 oC.

2. Flox šidlolistý (Phlox subulata) ´MAC DANIEL´S CUSHION´

Flox šidlolistý 'MAC DANIEL'S CUSHION'

Odolná, veľmi otužilá skalnička, ktorá tvorí nízky hustý vankúš s množstvom cyklaménových drobných kvietkov.

Rastlina kvitne na jar až začiatkom leta, čím pridáva farebnú paletu do každej záhrady. Floxu sa najlepšie darí na slnečných miestach a v dobre priepustnej pôde. Je odolná voči suchu a chladu (do - 34oC), a tak je obľúbenou univerzálnou voľbou záhradkárov.

3. Stračonôžka (Delphinium) ´ASTOLAT´

Stračonôžka 'ASTOLAT' 

Nápadná trvalka s vysokými metlinami ružových kvetov. Kvitne od júna až do októbra. Najlepšie sa jej darí na slnečných stanovištiach, prípadne v polotieni. Je mrazuvzdorná do - 34 oC. 

4. Stračonôžka (Delphinium) ´BLUE BIRD´

Stračonôžka 'BLUE BIRD'

Nápadná trvalka s vysokými metlinami modrých kvetov s bielymi stredmi. Dobre rastie v každej dobre odvodnenej záhradnej zemine. Má rada plné slnko a vlhkejšiu pôdu. Po 3-5 rokoch je vhodné rastlinu vykopať a vysadiť z nej iba mladé a zdravé kúsky. S hnojivom s vysokým obsahom fosforu podporíte bohaté kvitnutie. Kvitne od júna do októbra a vydrží mrazy do -34 °C.

5. Dúška materina (Thymus serpyllum)

Dúška materina

Dúška materina je trvácna bylina s nízkym rastom, ktorá je populárna pre svoje aromatické listy a kvety. Často sa pestuje pre použitie v kuchyni, kde slúži ako korenie.

Thymus serpyllum je atraktívnou rastlinou, ktorá pridáva farbu do záhrady. V lete sa totiž objavia drobné kvety ružovej farby. Kvety sú veľmi príjemne voňavé a prilákajú množstvo opeľovačov. Je vhodná na pestovanie na svahoch, v kamenných záhradách alebo ako okrajová rastlina. Kvitne od júna do júla a vydrží mrazy do -23 °C. 

6. Margaréta veľkoúborová (Leucanthemum) ´SNOW LADY

Margaréta veľkoúborová 'SNOW LADY'

Nízka bohato kvitnúca trvalka veľkými bielymi kvetmi. Kvitne od mája do júla, obľubuje slnečné stanovište, prípadne polotieň. Je mrazuvzdorná do - 29 °C. 

7. Železník argentínsky (Verbena bonariensis) _1

Železník argentínsky

Verbena bonariensis je moderná vzdušne pôsobiaca trvalka, ktorá vynikne v kombinácii s inými vyššími trvalkami alebo okrasnými trávami.

Verbena bonariensis je obľúbenou rastlinou pre svoju nenáročnosť a výnimočný vzhľad. Vďaka svojej výške sa vynikajúco hodí do záhrad s viacerými úrovňami. Kvety tejto rastliny sú obľúbené u včiel, motýľov a ďalších opeľovačov.

Ak hľadáte nenáročnú a oku lahodiacu rastlinu pre svoju záhradu, železník argentínsky je skvelou voľbou. Záhradu vám svojím kvitnutím okrášli od júla do októbra. Páči sa jej na slnečnom stanovišti. Vydrží mrazy do - 12 °C. 

8. Margaréta šarlátová (Tanacetum coccineum) ROBINSON ´S RED

Margaréta šarlátová ROBINSON'S RED

Veľmi nápadná trvalka s listami podobnými ako u mrkvy, no krajšími. Na konci jari začína kvitnúť sýtočervenými až purpurovo ružovými veľkými kvetmi. Presnejšie od mája do júna. Vydrží aj silnešjie mrazy až do - 40 °C.

9. Kavyľ perovitý (Stipa tenuissima) PONYTAILS_1

Kavyľ perovitý

Obľúbená nižšia okrasná tráva, ktorej nadýchané stonky s kvetmi poletujú aj v malom vánku. Rastlinka kvitne od júna do októbra nevýraznými krémovými kvetmi. Preferuje slnečné stanovište. Je mrazuvzdorná do - 25 °C.

10. Poniklec obyčajný (Pulsatilla vulgaris) ´ALBA´

Poniklec obyčajný 'ALBA' 

Prekrásna nenáročná jarná trvalka s jemnými listami a typicky zvončekovitými kvetmi a atraktívnym žltým stredom. Dôležité je, aby nebola pôda ťažká, ílovitá, ale dostatočne priepustná a rozumne výživná. Darí sa mu na slnku a vydrží mrazy do - 34 °C.