Okrasné trávy do záhrady či na balkón

Jedny dotvoria trvalkový záhon rok či dva, ďalšie sa stanú trvalou súčasťou vašej okrasnej záhradky. Reč je o ozdobných trávach, ktoré vyniknú nielen ako solitéry, ale v spojení s inými rastlinami vytvoria nádherné prírodné kytice. V článku vám predstavíme tie najobľúbenejšie v našom e-shope, ktoré si určite získajú aj vás. 

Čo sú okrasné trávy?

Ide o špecifickú skupinu ozdobných rastlín. Patria zvyčajne k dominantám záhonov či upravených záhrad a tešia sa stále väčšej popularite. Okrasné trávy, alebo tzv. ozdobné trávy, môžu byť vysoké i nízke, úplne rovné i strapaté, kvitnúce alebo i také, ktoré zaujmú farebnosťou svojich stebiel. 

Prezrite si našu ponuku okrasných tráv a vytvorte vo vašom záhone jedinečné kvetinové kombinácie, ktoré vám pri každom pohľade vyrazia dych. Niektoré druhy okrasných tráv je možné pestovať i v kvetináčoch, osobitne alebo v kombinácii s inými rastlinami. Zapojte pri výsadbe fantáziu a nebojte sa experimentovať. Príroda dokáže nádherne prekvapiť.

Top 10 podľa našich zákazníkov

1.  Kavyľ perovitý (Stipa tenuissima) PONYTAILS_1

Kavyľ perovitý 'PONY TAILS'

Patrí medzi obľúbené nižšie okrasné trávy. Jeho nadýchané stonky s kvetmi poletujú aj v malom vánku. Rastlinka kvitne od júna do októbra nevýraznými krémovými kvetmi. Preferuje slnečné stanovište. Je mrazuvzdorná do - 25 °C.

2.  Smlz ostrokvetý

Smlz ostrokvetý 'KARL FORESTER'

Smlz ostrokvetý je na pestovanie nenáročná ozdobná tráva charakteristická svojím elegantným a vzpriameným rastom, ktorý učaroval záhradkárom. Patrí medzi vysoké okrasné trávyV letných mesiacoch kvine žltohnedými klasmi, ktoré sa často využívajú na aranžovanie kvetov a sušené aranžmány. Najlepšie sa jej darí na slnečných miestach a v dobre priepustnej pôde. Ak hľadáte trvanlivú a nenáročnú rastlinu pre svoju záhradu, smlz je skvelou voľbou. Znesie mrazy až do - 30 °C.

3.  ostrevka

Ostrevka

Veľmi pôsobivá okrasná tráva so sviežozelenými listami tvoriaca husté trsy. Nenáročná tráva, ktorá obľubuje slnečné až polotienisté stanovisko s vlhkejšou pôdou. Kvitne v spetembri – októbri. Je mrazuvzdorná do - 23 °C. Na jar treba odstrániť suché listy a steblá, ktoré ostali po kvitnutí. Vynikne v skupinách v kombinácii s kvitnúcimi trvalkami. 

4.  ozdobnica čínska

Ozdobnica čínska 'GRACILLIMUS'

Obľúbená okrasná tráva s úzkymi sviežozelenými listami pôsobí v záhonoch luxusne. Patrí medzi vysoké okrasné trávy. Je nenáročná na pestovanie. Dobre sa jej darí na slnečnom mieste v klasickej záhradnej zemi. Vydrží mrazy do - 30 °C. Na zimu ju môžeme zviazať kvôli lepšej ochrane pred mrazmi. Na jar sa celá tráva skráti na cca 10 - 15 cm, aby mali nové výhonky dostatok svetla a priestoru. 

5.  perovec psiarkovitý

Perovec psiarkovitý 'HAMELN'

Veľmi elegantná okrasná tráva tvoriaca husté trsy. Od augusta do októbra kvitne nápadnými pieskovo béžovými klasmi. Darí sa mu na slnečných stanovištiach s pravidelnou zálievkou. Nedarí sa mu v ílovitej a premokrenej pôde. Je mrazuvzdorný do - 27 °C. Na jar je potrebné zastrihnúť celý trs 5 cm nad zemou. Po 4 - 5 rokoch treba rastlinu zmladiť, aby ste zlepšili jej kondíciu a vzhľad. Hoci ide o vyššiu trávu, je vhodná aj na pestovanie na balkóne/terase v kvetináčoch či hlbších nádobách. 

6. kostrava medvedia

Kostrava medvedia

Kostrava je nízka okrasná tráva, ktorý je stálozelená a kompaktná s tenkými listami so sviežou zelenou farbou. Tvorí menšie trsy. Naviac obľubuje suchú neutrálnu až kyslú zem. V mokrej a ílovitej pôde bude odumierať hlavne z prostriedku. Znáša dobre mráz aj vietor, vydrží až do - 34 °C. Je vhodná aj na pestovanie v kvetináčoch. 

7. kortadéria PINK FEATHER

Kortadéria 'PINK FEATHER''

Kortadéria je známa aj pod názvom pampová tráva. Vďaka bohatému kvitnutiu a mohutnému vzrastu patrí k najobľúbenejším trávam našich záhrad. Pampová tráva potrebuje slnečné stanovisko so suchšou pôdou, chránené pred vetrom najmä v zimných mesiacoch. Odolá mrazu do - 15 °C. Na jeseň odstrihnite kvety a trávu zviažte. Rastlinu zamulčujte suchým lístím alebo mulčovacou kôrou. Na jar rastlinu zastrihnite 20 cm nad zemou. Dbajte na to, aby ste nepoškodili nové výhonky. Kortadérie rašia koncom apríla začiatkom mája a kvitnú od augusta do októbra. Pokiaľ hneď na jar nezačne rašiť, počkajte so strihaním do konca mája.

8. Kostrava sivá ELIJAH BLUE

Kostrava sivá 'ELIJAH BLUE'

Obľúbená nízka okrasná tráva, tvoriaca pekne bochníky. Listy sú oceľovo-modré so strieborným nádychom. Rastlina kvitne od mája do júna a uprednostňuje slnečné stanovisko. Dokáže odolať mrazu do - 34 °C. Tak ako iné druhy kostravy, je vhodná na pestovanie v nádobách či kvetináčoch. 

9Kostrava atlasská

Kostrava atlasská

Nižšia okrasná tráva, tvoriaca trsy s úzkymi listami. Patrí k obľúbeným trávam, ktoré sú nenáročné na starostlivosť, pretože je suchomilná. Má tak nízke nároky na vodu a upresnostňuje slnečné stanovište so suchšou pôdom. Dokáže odolať mrazom do - 27 °C. Je vhodná aj na výsadbu do nádob či kvetináčov. 

10. Imperáta cylindrická RED BARON

Imperáta cylindrická 'RED BARON'

Krásná obľúbená tráva, ktorá zaujme na prvý pohľad. Jej listy sú sfarbené od zelenej po sýtočervenú, vďaka čomu je jednou z najvýraznejšie sfarbených tráv. V júni sú listy svetlozelené, neskôr sa začínajú sfarbovať vplyvom slnka až do sýtočervena. Rastlina obľubuje slnečné stanovisko s piesočnatou pôdou. Hoci odolá mrazom do - 12 °C, je dobré ju na zimu prikryť mulčom. Je vhodná aj na výsadbu do nádoby či kvetináča.