Základné kroky pri sadení tulipánov

Rozhodli ste sa sadiť tulipány? Potom ste tu správne. Poradíme vám, ako na to, aby v jari vykukli zo zeme v plnej kráse. 

Mnohým z nás sa zdá starostlivosť o tulipány veľmi náročná, a preto si na pestovanie týchto krásavcov jednoducho netrúfneme. Pritom to nie je žiadna veda, práve naopak. Máme pre vás postup, vďaka ktorému to zvládne aj úplný začiatočník. Treba však myslieť na to, že veľký vplyv na ich kondíciu môžu mať klimatické podmienky a obdobie sadenia. 

Ak sa pýtate, ako sadiť tulipány, tu sú základné kroky, ktoré treba dodržať. 

2376_tulipa-blushing-lady-2_1

Výber miesta 

Tulipány milujú dostatok slnka, no prežijú aj v polotieni. Voľte preto slnečné a dobré odvodnené miesto. Saďte ich do pôdy, ktorá čiastočne prepúšťa vodu, no zároveň rýchlo nevysychá. Primiešaním piesku do ťažšej pôdy dosiahnete ideálne podmienky. Pár týždňov pred samotným sadením cibuliek tulipánov je dobré do pôdy zapracovať hnojivo. Všetko však s mierou.

Výber cibulí a výsadba

cibuľky tulipánov

Ako iste viete, tulipány patria medzi cibuľoviny. Preto sa pri výsadbe sadia cibuľky. Tulipány (cibule) sa vysádzajú v septembri alebo októbri. Neskoršia výsadba môže spôsobiiť, že sa rastlinka nestihne zakoreniť a na jar rozkvitnúť.

Vyberajte si cibuľky od dôveryhodných zdrojov. Aby ste dosiahli čo najkrajší efekt, zvoľte rôzne druhy a odrody rôznych farieb. 

Pri výsadbe je dôležité vyhlbiť jamu, ktorá je asi dvakrát hlbšia, ako je cibuľa vysoká. Dno jamy môžete zakryť vrstvou piesku pre lepšie odvodnenie. Poskladajte cibule do jamy s vrcholom smerom nahor a zakryte ich opäť pôdou. 

Keď listy úplne zožltnú, resp. vyschnú, deje sa to zväčša v júli, cibule vyberte z nádoby alebo zo zeme, očistite od zvyškov zeminy a uložte na suché chladné miesto. V jeseni ich potom takto môžete opäťovne vysadiť do záhrady. Tulipány môžete rovnako sadiť aj do nádob či kvetináčov. Na to ale používajte vždy čerstvo kúpené cibuľky, nie tie vykopané zo záhradky. Pred výsadbou môžete cibuľky umiestniť na pár mesiacov do chladničky. 

Rozostupy

rozostupy tulipány

Medzi tulipánmi (cibuľkami) by ste mali udržať dostatočné rozostupy, obvykle 10 – 15 cm. Tak im doprajete plnohodnotný rozvoj a kvitnutie bez konkurencie. 

Starostlivosť

Tak ako pri všetkých rastlinách, po výsadbe tulipány dostatočne zalejte. Podporíte tak ukotvenie koreňov. Ak je to nutné, kvety pravidelne zavlažujte, najmä v suchších obdobiach. Tulipány nevyžadujú zvláštnu starostlivosť, ale môžete odstrániť odkvitnuté kvety a, samozrejme, udržovať okolie bez buriny. 

Zimná ochrana

V oblastiach s chladným zimným počasím môžu byť tulipány citlivé na mrazy. Ak takéto podmienky očakávate, cibule môžete vysadiť neskôr v jeseni alebo ich chrániť mulčovaním či čečinou, ktoré pomôžu udržať korene v teple. 

Rozmnožovanie

Tulipány sa množia nielen semenami, ale tiež oddelním dcérskych cibuliek od tej materskej. 

rozkvitnuté tulipány 

Dozvedeli ste sa ako sadiť tulipány, kedy sa sadia tulipány a aj to, že tulipány sú vlastne cibuľoviny a vysádzame cibuľky. V našej ponuke nájdete už od druhej polovice septembra cibuľky vhodné na jesennú výsadbu. Tak sa stihnú poriadne zakoreniť a na jar vás potešia svojou krásou.