Balkónové kvety, ktoré vydržia

Ak nemáte záhradu, skvelou náhradou je nechať pekne rozkvitnúť balkón. Vyberajte si trvalky, tie rozhodne splnia vaše očakávania. Vďaka pekným a trvácnym kvetom viete docieliť podobný efekt ako v pestrej záhrade. 

heuchera

Trvalky vhodné na balkón

Sme špecialisti na trvalky, preto vám predstavíme tie, ktoré môžete pestovať aj v kvetináčoch či iných nádobách na balkóne. Hoci sú trvalky pomerne odolné rastliny, ktoré si nevyžadujú až takú dávku starostlivosť, neprehliadnite ich slnečné potreby. 

Balkónové kvety na východnú stranu 

Tu radíme balkónové kvety na priame slnko. Sú rovnako vhodné aj na západ, či do záhrady, kde je pekne slnečno. 

Margaréty - obľubujú slnko alebo polotieň, môžete si vybrať z viacerých farieb a starostlivosť o ne nezaskočí ani úplného začiatočníka. 

Obľúbené heuchery  -  tieto trvalky majú rady polotienisté miesta s vlhkejšou pôdou, ale s pravidelnou zálievkou sa im dará aj na slnku. Výraznejšie farby dosiahnete na slnku. Na jar ju treba celú zastrihnúť, aby narašili nové listy. 

Astry - kvitnú na jeseň, takže vám urobia radsoť v čase, kedy iné trvalky už odkvitajú. Kvety sú malé, ale bohaté a nápadné. Astry sú medonosné, a preto sa im potešia aj včely a iné opeľovače.  

Kocúrniky - sú aromatické dlhokvitnúce trvalky nižšieho vzrastu s fialovými drobnými kvetmi. Dobre znášajú sucho, darí sa im aj v menej výživnej pôde, preto sú veľmi nenáročné na starostlivosť. 

Krásnoočká - ide o obľúbené husté kompaktné trvalky kvitnúte veľkými kvetmi. Sú vhodné aj do skaliek, keďže veľmi dobre znášajú sucho. Pre neustále kvitnutie treba odstraňovať stonky s odkvitnutými kvetmi až pri pazuchách listov. 

Balkónové kvety na severnú stranu 

Presne opačné potreby majú trvalky, resp. kvety, ktoré by ste chceli sadiť na severne orientovaný balkón. Obľubujú menej slnka a zvyčajne si vyžadujú viac vody. 

Hosty - týmto trvalkám sa veľmi dobre darí v nádobách, majú rady polotieň, ale zvládnu aj severný balkón. Patria totiž medzi obľúbené trvalky do tieňa. 

Alchemilka - bylinka, ktorá má viaceré pozitívne účinky pre celý organizmus. Je výborná na čaj. 

Astilbyak je umiestnená na tienistom mieste, môžete ju pestovať aj v nádobách, resp. kvetináčoch. Obľubuje vlhkejšiu pôdu. Ak však nezostriháte vyschnuté súkvetia, vytvoria zaujímavú štruktúru. Postupne sa sfarbia do bronzových a hnedých tónov.  

Ďalšie trvalky vhodné na balkón

šalvia

Na čo nezabudnúť?

hosta

Vždy zohľadnite veľkosť rastliny. Na výsadbu sú ideálne kvetináče, ktoré ponúknu rastlinke dostatok priestoru na zakorenenie a majú otvor na odtok prebytočnej vody. Aby sme zabránili prílišnej vlhkosti pri koreňoch, na spodok kvetináča nasypeme granulát, napríklad keramzit. Až tak pokračujeme s vhodným substrátom

Ideálnym obdobím na výsadbu trvaliek do črepníkov je vtedy, keď sa už nemusíme báť mrazov. Teda koniec apríla či polovica mája. 

Pravidelná zálievka, hnojenie a obtrhávanie suchých častí. To je trojica zázračných pravidiel, ktoré pri staroslitovsti naozaj fungujú. Všetko však s mierou a s ohľadom na potreby trvaliek