Kde vysadiť jednotlivé trvalky?

Na slnko či do tiena? To je otázka. Trvalky s nami vydržia dlhé roky, preto by sme už pri výsadbe nemali podceniť ich stanovište. Čítajte ďalej a dozviete sa, ktoré druhy uprednostňujú slniečko a ktorým by ste mali radšej dobriať tieň. 

Trvalky - viacročné rastliny

Ide o skupinu rastlín, ktoré sa vyznačujú tým, že prechádzajú cez viacero vegetačných období alebo ročných cyklov. Trvalky sú rastliny, ktoré prežijú viac ako dva roky a obnovujú svoj rast a kvitnutie z roka na rok. Na rozdiel od jednoročných rastlín, ktoré dokončia svoj životný cyklus za jednu vegetačnú sezónu, a dvojročných rastlín, ktoré vyžadujú dve vegetačné sezóny na dokončenie svojho životného cyklu, trvalky dokážu prežiť a rásť niekoľko rokov.

Existuje mnoho druhov, vrátane kvetov, tráv. Niektoré bežné príklady trvaliek zahŕňajú napríklad rozchodníky, hosty, echinaceu, rudbekiu, ľaliovky, okrasné trávy a mnoho ďalších. Trvalky sa pestujú pre svoje kvety, listy, trávu alebo iné dekoratívne vlastnosti a sú obľúbenou voľbou pre záhradníkov a pestovateľov rastlín.

Jednou z výhod trvaliek je, že sa každý rok obnovujú a kvitnú, čo ich robí trvalo atraktívnou a ekonomicky efektívnou voľbou pre záhradníkov. Sú tiež odolné voči mnohým podmienkam životného prostredia a môžu prežiť v rôznych klimatických podmienkach a pôdach. Trvalky sú dôležitou súčasťou mnohých záhrad a krajinných úprav a prispievajú k biodiverzite a estetickým hodnotám zelených priestorov.

 

Trvalky do slnka

Existuje mnoho trvaliek, ktoré sú dobre prispôsobené na rast na slnečných stanovištiach. Tieto rastliny sú zvyčajne odolné voči priamemu slnečnému svetlu a vyžadujú minimálnu alebo žiadny/čiastočný tieň. Tu je niekoľko príkladov:

ozdobnica čínska       Ozdobnica čínska 

 Stračonôžka ASTOLAT´       Stračonôžka 

trávnička prímorská_1      Trávnička prímorská

Devätorník hybridný ´BEN FHADA´     Devätorník hybridný ´BEN FHADA´

Palina Schmidtova ´NANA´     Palina Schmidtova ´NANA´

 

Trvalky do tieňa

Trvalky do tieňa sú rastliny, ktorým sa dobre darí v oblastiach s obmedzeným množstvom priameho slnečného svetla. Sú schopné rásť a kvitnúť aj v miernom alebo čiastočnom tieni, čo ich robí vhodnými pre záhrady s výhľadom na sever, alebo pod stromami či kríkmi. Tu je niekoľko príkladov:

Hosta ´FIRE AND ICE´     Hosta ´FIRE AND ICE´     

Heuchera ´CARAMEL´     Heuchera ´CARAMEL´                        

  Astilba japonská ´DEUTSCHLAND´   _1     Astilba japonská ´DEUTSCHLAND´    

Heuchera ´RUBY TUESDAY´     Heuchera ´RUBY TUESDAY´  

Heuchera ´BLONDIE IN LIME´     Heuchera ´BLONDIE IN LIME´  

Tak čo, vybrali ste si? Nakuknite do nášho e-shopu, kde nájdete širokú ponuku trvaliek na rôzne stanovištia. Použite filtre naľavo a zoraďte si výsledky podľa preferencií. Stačí si vybrať. 🙂